«КВІТИ УКРАЇНИ»

       Мистецтво фігурного різьблення по фруктах і овочах зародилося в Таїланді. Згідно з переказами в 1364 році молода дівчина прикрасила вирізаними з фруктів і овочів квітами плавучу лампу для Королівського фестивалю. Король високо оцінив її творчість і проголосив фігурне різання по фруктах і овочах культурною спадщиною Таїланду, яким зобов'язана володіти кожна жінка. За тисячі років воно поширилося по всьому Далекому Сходу та передаючись із покоління в покоління стало частиною національних традицій багатьох країн.
      У різних східних країнах карвінг з овочів ґрунтується на різних технічних прийомах. Приміром, дуже схожі китайська і японська техніки, які використовують зображення тварин, людей та ієрогліфів. Майстри творять свої шедеври за допомогою різноманітних трафаретів, формочок і виїмок.
       Так, 12 жовтня 2021 року відбулася виставка карвінгу до 30-Річчя НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ на тему «КВІТИ УКРАЇНИ». Виставку організувала викладач Олена Бойчук із групою ТХ-123.
       У своїй роботі студенти технологічного відділення застосовували такі інструменти:
  • основний інструмент - тайський ніж;
  • карбувальний ніж;
  • граверний ніж;
  • ніжі-пік та ін.
       Майстри з карвінгу, а саме студенти групи ТХ-123 підкреслюють, що головне правильно підійти до процесу вибору «потрібних» овочів і фруктів, тоді «фруктові твори» будуть краще тримати форму і довше радувати очі гостей.
2468200525710015408392183060021885411737204n