День Соборності України

Святкування День Соборності України в коледжі

     22 січня жителі нашої країни вітають один одного із найважливішим державним святом, роль якого в історії країни важко переоцінити – День Соборності України. Це свято має вже більш ніж сторічну історію.

     Щорічно в цей день відзначають важливу історичну подію, що відбулася в 1919 р. – проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше – 22 січня 1918 р. Цим документом проголошувалася повна незалежність УНР.

     Акт Злуки було проголошено на Софійській площі Києва. Після цього відбувся молебень та військовий парад.

     Офіційно святкувати День Соборності в Україні почали лише у 1999 р. після указу президента Леоніда Кучми.

     Святкування Дня Соборності України тимчасово було припинено через указ президента-втікача Віктора Януковича. У 2011 р. своїм указом він постановив відзначати 22 січня День соборності та Свободи. У 2014 р. повноцінне святкування Дня Соборності повернув тодішній президент Петро Порошенко.

     Найбільш знаковий захід, пов’язаний з процесом об’єднання українських земель, відбувся в 1990 р. і отримав назву «Живий ланцюг». Тоді люди вишикувалися «ланцюгом» від Києва до Львова та Івано-Франківська. За різними оцінками, участь у такій акції взяли до трьох мільйонів людей.

     Святкові заходи 22 січня проходять не тільки в Україні. Акції, присвячені Дню Соборності влаштовують українці, які проживають в різних містах Європи та Американських континентів.

     Цього дня здобувачі вищої освіти групи КДР-13 (Мазур Діана, Шинкарук Анастасія, Поберезна Олександра) провели п’ятихвилинку, де ознайомили із основними віхами Акт Злуки.

image001