ГУБИНСЬКЕ ГОРОДИЩЕ – АРХЕОЛОГІЧНА ПАМ’ЯТКА НАШОГО КРАЮ

     В поточному навчальному році продовжуються засідання клубів «Краєзнавчий» (кер. Матвєєв А.Ю.) та «Шлях до законності» (кер. Свідерська О.М.). 8 вересня студенти І курсу зустрілись із відомим на Поділлі істориком-археологом, дослідником Губинського городища, к. і. н., доцентом кафедри гуманітарної підготовки та туризму ХЕУ Семенчуком С.О. На засіданні була присутня заступник директора з навчальної роботи коледжу Найдук Г.І.

image001

     Сергій Олександрович розповів студентам про хід та особливості проведення археологічних розвідок у с. Губин Старокостянтинівського району Хмельницької області.

     Губинське городище староруських часів датується XII–XIII ст. Є одним із городищ регіону, що найбільш збереглися. Імовірно, це руїни однойменного міста, яке було знищене у 1241 р. Данилом Галицьким (одна із версій).

     Вперше давньоруське городище у своїй праці «Археологічна карта Волинської губернії» (1901 р.) згадує Володимир Антонович. Історик пише, що «Губин – одне зі згаданих літописом болохівських міст». У 1953 р. на території городища розпочато розкопки, тут працював відомий археолог П.О. Раппопорт. Систематичні дослідження на території городища велися з 1997 по 2016 рр. археологічною експедицією Кам’янець-Подільського державного національного університету імені Івана Огієнка. Городище, що складається з чотирьох укріплених майданчиків, умовно названих Північним, Південним, Південно-західним і Південно-східним, займає площу 4,6 га. Це одне з найбільших городищ Болохівської землі. В цілому, Губинське городище мало надзвичайно вигідне в стратегічному плані місцерозташування. Сьогодні Губинське городище числиться серед пам’ятників історії національного значення і є вельми важливим об’єктом археології Правобережної України.

     По закінченні виступу, Сергій Олександрович відповів на запитання студентів та розповів про принесені артефакти.

image002