Східна чайна церемонія

Врамкахдіяльностіклубу«Етикетгостинності»(керівникклубу
Наталя ФРАНКІВ), спільно з викладачем Галиною НИЗЕНКО для здобувачів
освіти, груп ТХ-127, ТХ-128, ТХ-129 була організована східна чайна
церемонія.
Студентиознайомилисьзпосудом,інвентаремдлязаварюваннята
подавання чаю. Дізнались цікаві факти щодо тонкощів чайного етикету.
Трохипроісторіюцієїнезвичної,окутоїтаємницямиімператорських
дворів, буддійських монастирів, філософії.
Цікавоюєархеологічназнахідкавмонастирі«Обительбрамизакону».
Це один з перших в Китаї буддійських монастирів, споруджений в XI столітті
вповітіФуфенпровінціїШеньсі.Тамвиявилитаємнукімнату,вякій
зберігалисяскарбидинастіїТан.Середзнахідокбуловиявленоічайне
начинняіззолотаісрібла,якимкористувавсяТанськийімператор
Сіцзун.СамевепохуТанз'являєтьсяпершийнауковийтрактат–«Чайний
канон»або«Чацзін».Зньогодізнаємось,щочайнезаварювали,акип'ятили,
і напійбув швидшеритуальнимі церемоніальнимсимволом, ане щоденним,
гастрономічним феноменом.
Першастадіяназивалася«очікуванняокропу»,колинаповерхніводи
з'являються «риб'ячі очі» – проступають слабкі брижі, вода немов морщиться
(це перший окріп); в цей момент додавали дрібку солі. Далі доводили воду до
наступноїстадіїкипіння(«ококраба»,абодругийокріп),щотривалаще
кількахвилин,апотімчерпакомзабираличастинуводиіпереливалиїїв
іншу посудину. Воду, що залишилася, розмішували паличками і тільки тоді
опускаливнеїподрібненийвпорошокчайнийлист.Теперпотрібнобуло
довестиводуззаваркоюдоостанньоїстадіїкипіння(«здіймаютьсяхвилі,
вируютьвали»,«піднімаєтьсягул,івітерзашуміввсоснах»).Умомент
бурхливогокипіннядоливаливкотелводу,якувичерпалидоцього,щоб
перерватипроцескипіння,іводапересталавикипати.Нацьомуетапі
процедураваріннячаюзавершувалася.Зодногоцьогоуривказ«Чайного
канону»можназробитивисновок,щощетоділюди,якіготувалиіпиличай,
володіливисокоюкультуроючаюванняімогливизначатиповиду,звукуі
пару якість напою.
36974791314126790163125683218202629060173652n