День Європи

     16 травня в коледжі були проведені заходи до відзначення Дня Європи.

     День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, який ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

     Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається 9 травня 1950 р., коли в Парижі міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.

     На Міланському саміті 1985 р. лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи» 9 травня.

     Святкування в Україні Дня Європи встановлено згідно Указу Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р. і відзначається у третю суботу травня. Це День спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

     Відзначення Дня Європи в Україні − важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи. У цей день жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії усіх націй континенту.

     Здобувачі вищої освіти Мазур Діана та Шинкарук Діана (група КДР-13) провели п’ятихвилинку в коледжі, де ознайомили із історією свята та його проведенням в Україні.

image001