Археологічні дослідження Губинського городища

     Минулого четверга відбулось засідання клубів «Краєзнавчий» (кер. А.Ю. Матвєєв) та «Шлях до законності» (кер. О.М. Свідерська). Перед студентами виступив С.О. Семенчук – знаний на Поділлі історик-археолог, дослідник Губинського городища, к. і. н., доцент кафедри гуманітарної підготовки та туризму ХЕУ. На засіданні була присутня в.о. директора коледжу С.І. Гребінська.

     Сергій Олександрович розповів студентам про хід та особливості проведення археологічних розвідок у с. Губин Старокостянтинівського району Хмельницької області.

image001

     Губинське городище староруських часів датується XII–XIII ст. Є одним із городищ регіону, що найбільш збереглися. Імовірно, це руїни однойменного міста, яке було знищене у 1241 р. Данилом Галицьким.

     Вперше давньоруське городище у своїй праці «Археологічна карта Волинської губернії» (1901 р.) згадує Володимир Антонович. Історик пише, що «Губин – одне зі згаданих літописом болохівських міст». У 1953 р. на території городища розпочато розкопки, тут працював відомий археолог П.О. Раппопорт. Систематичні дослідження на території городища велися з 1997 по 2016 рр. археологічною експедицією Кам’янець-Подільського державного університету імені Івана Огієнка. Городище, що складається з чотирьох укріплених майданчиків, умовно названих Північним, Південним, Південно-західним і Південно-східним, займає площу 4,6 га. Це одне з найбільших городищ Болохівської землі. В цілому, Губинське городище мало надзвичайно вигідне в стратегічному плані місцерозташування. Сьогодні Губинське городище числиться серед пам’ятників історії національного значення і є вельми важливим об’єктом археології Правобережної України.

image002

     По закінченні виступу, Сергій Олександрович відповів на запитання студентів та розповів про принесені артефакти.

     С.О. Семенчук упевнений, що попереду чекає ще чимало важливих відкриттів і цінних знахідок при подальшому розслідуванні літописного Губина.